Dióevőknek
A dióbél a legegészségesebb, természetes ennivaló.
Ezt elsőre valószínű
leg nem hiszik el nekem. Ezért a diólevél-lapra összegyűjtött orvosi cikkekre hivatkozom. De magam is összegyűjtöttem a dióról, mint a
legegészségesebb táplálékról szóló informáci
A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális, nélkülözhetetlen
többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma - fajtától, vizs
gálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának min
tegy 10 %-át adja.
Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasa
bb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont.
Külön figyel
met érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikrog
ramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium
, vas) ne is említsük.
A dió olajának olajsav-összetétele:
Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (
ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizá
rólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).
A dióbél feh
érjéinek összetétele:
Az esszenciális aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet sz
erinti mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti.
Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert a
bból kevesebbet tartalmaz.
A dióbél maga a természe
tes egészség. És megterem itthon.
Mégis elsősorban azért esszük a diót, mert ízlik. Csemege, élvezeti cikk.
Hogyan fogyasszuk a diót?
- Előételnek, magában
- Zöldsalátában
- Borozás közben, sajttal
- Mézzel, csokoládéval, almával
- Fügével, aszalt gyümölcsökkel
- Süteményben
- Egyszerűen, a tv, vagy a számítógép előtt
- Vagy ha csak éhes vagy.
A gyereknek mindenképp adj!
Ihatjuk italokban, fogyaszthatjuk süteményben, édességekben.
Mire jó még a dió?
A dióolaj értékes étkezési olaj, kimondottan ajánlják a koleszterinszint csökkentésére!
De parfüm-alapanyag is, Giorgio Armani "Mánia" parfümjében is van.
Próbált már (tiszta, megmosott) dióhéjból teát főzni? (Népi recept Nógrád megyéből)
Kevés dióhéjon addig álljon a forralt víz, amíg a teának ízlés szerinti színe nem lesz. Kóstolja meg!
A diólevél (Juglandis folium) hivatalosan elismert gyógynövény. Antimikrobális, összehúzó hatású. Szájnyálkahártya-gyulladásra, fogínygyulladásra jó. Gyógyteaként és gyomorkeserűként is használják.
A dióbél-gerezdeket elválasztó belső válaszfal ugyancsak gyógyhatású, teában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése