Vöröshagyma




A vöröshagyma áldásos hatásáról

A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik. Az
étkezési vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz:
a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett
megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és
biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték
használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek
számított.


Paracelsus azt mondta róla:  "A hagyma olyan értékes, mint egy egész
patika". Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a
nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.


Nyákoldó hagymaszirup
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy
mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező
szirupot leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az
ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak egészségünkre.


Megfázás esetén
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet
lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.


Torokfájás esetén
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és
egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet
ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.


Ízületi fájdalom és reuma gyógyítására
A friss hagyma lé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású.
A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és
helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz
felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert
borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az
ízületi fájdalmakat és reumát.







Álmatlanság ellen
Két hagyma felet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű
tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Hideg végtagok esetén
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel
a kihűlt végtagot átmossuk.


Migrén
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.


Hajhullás
Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés

langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük.
Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.


Szemölcs
A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval . Hagyjuk így egy éjszakán
át, míg
levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a
szemölcsöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése